makaron23

Makaron to najpotężniejsza broń wszechświecie

Rodzaje makaronów

Rodzaje makaronów

 

Fettuccine (wstążki), zwinięte w gniazdka, do dań głównych, doskonale smakuje z sosami i nadaje się do zapiekanek.

 

Ravioli (pierożki) z najróżniejszym nadzieniem, pasuje do dań głównych, sałatek, zup

 

Tagliatelle (wstążki), naturalne: szpinakowe i pomidorowe, do dań głównych z sosami

 

Penne rigate – (karbowane rurki) pasują do dań głównych, sałatek czy zapiekanek

 

Lasagne – płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami, do zapiekania

 

Eliche (świderki) pasują do zup, dan głównych, sałatek i zapiekanek

 

Capelli d`angelo (włosy anioła) zwinięte w gniazdka, używane do zup i dań dla dzieci

 

Tagliolini (cienkie wstążki) najczęściej używane do zup, sałatek i dań dla dzieci

 

Pennoni (rurki) pasują do sałatek, zapiekanek, dań głównych z różnymi sosami

Farfalle (kokardki) do sałatek, dań głównych z sosami. Mogą też być zabarwione pomidorami

 

Penne (pióra, czyli rurki ukośnie ucięte), wspaniałe do zapiekanek, sałatek i różnych dań

 

Spaghetti – chyba najbardziej znane, do dan głównych, długi makaron, doskonały do sosów pomidorowych i mięsnych

 

Conchiglie (muszle) sa do faszerowania jako przystawki, do  ciężkich sosów

 

Papardelle – masywne szerokie wstążki, doskonale komponują się z sosami, ziołami, mogą być stosowane do zapiekanek

 

Orechiette (muszelki) – bardzo lubia je dzieci, nadają się do dań głównych, zapiekanek, zawiesistych sosów

 

Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Gnocchi są wykonywane w zależności od regionu  m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne w smaku  do polskich kopytek. Jako dodatek stosuje się różnego rodzaju sosy typowe do makaronów: pesto, pomidorowe i funghi.

 

Strozzapreti – mocno „zakręcony” makaron, idealnie pasuje do gęstych sosów, dan głównych, bardzo syty i mięsisty

 

Rigatoni – konkretne, krótkie grube rurki, będą smakowały z sosami, te większe można nadziewać, stosuje się je tez do zapiekanek

 

Maltagliati – znany już u nas makaron w postaci kwadracików, można go dodawać do zup, bulionu, pasuje też do zapiekanek czy dań głównych z sosem, warzywami, pesto

 

Trofie – stosunkowo krótki i wąski makaron występuje w różnych konfiguracjach: z sosami, warzywami

 

Sagnette – krótkie wąskie wstążki, bardzo często stosowany do zup, dań głównych

 

Fusilli – długie świderki, moga też zawierać dodatek szpinakowy lub pomidorowy, podaje się do dań głównych, efektowne, kolorowe

 

Scialatielli – dość długi, ale bardziej okrągły makaron, stosowany do dań głównych, sosów

 

Cavatelli – dość osobliwy kształt przypominający małe robaczki, makaron karbowany, krótki, podawany do zup, pasuje do sosów np. pomidorowego, ziołowego

 

Strozzapreti – makaron o różnorodnej fakturze, podawany do dań mięsnych, sosów, jako danie obiadowe

Paccheri Napoletani – krótkie szerokie rurki, które podawane są w wersji wytrawnej lub na słodko, często nadziewane, idealne do sosów i zapiekanek.

 

Anelli di Calamari – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc sa często podawane z warzywami, sosami i rybą – te kluski do złudzenia przypominają kalmary, więc są często podawane z warzywami, sosami i rybą